Rudbøl Grænsekro

Safari i omegnen

Safari i omegnen

På opdagelse i marsken omkring Rudbøl sø og dige

Hvis du en tidlig morgen eller i skumringstimen går en tur langs Rudbøl Sø langs diget, når alt er tyst og stille, da kan du høre rørdrummen, som er en af de mest sky og særprægede danske fugle. Lyt godt efter – rørdrummens sang er som en sagte jungletrommelyd!
Kigger du godt efter, kan du også se de små fugle smutte mellem sivene, mens fiskene slår spjæt på søen.

I foråret og om efteråret sværmer stærene som bølger i 100.000-vis over søen og skaber det vidunderlige naturfænomen kendt som Sort Sol. Her kan du opleve, hvordan der det ene øjeblik kan være musestille, og det næste øjeblik flyver stærene op som et tordnende vandfald og danner de smukke formationsflyvninger, inden de igen sætter sig mellem sivene og i de elegante kæmpetræer, der omkranser søen ved den gamle by. Tøndermarsken er samlingspunkt for størstedelen af trækfuglene – mere end 1 million trækfugle mødes her.

Samme årstid trækker store flokke vildgæs og ænder lavt hen over søen i smukke maleriske formationer, men ej heller må glemmes vor national fugl; svanen – du ser ofte de nordiske svaner med deres pibende vingesus i lav højde flyve over sø og dige. Svalerne har travlt med at fange myg, og flyver i pendulfart fra søen til de gamle smukke huse i Rudbøl, hvor der under tage findes små lerklinede reder, hvor svaleungerne umættelige skriger efter mere mad; men for den dygtige iagttager er der endnu mange spændende oplevelser langs søens bred.

Kan du løsrive dig fra denne betagende del af søen, kan du gå en tur langs diget, hvor du kommer forbi små både og en gangbro. Her er det lystfiskeren, der regerer.

De første du hilser på langs diget er fårene, der kigger nysgerrig, inden de græsser videre. I foråret tumler smålam i det grønne, og af og til går de til sutten så halen vibrerer – et fortryllende syn.  Smukke markblomster i alle farver danner et blomstertæppe og en duft af natur på diget. Her oplever man det travle liv på Marskens bund; små fugle, der vil lede dig bort fra deres reder, parringsleg og meget andet. Her kan du blot sidde stille, nyde naturen og indånde den helsende mineralholdige luft, der damper op af marskjorden. Husk de dybe indåndinger!

Dette lille hjørne af landet er endnu en vidunderlig oase, der ikke er ødelagt af den fortravlede verden.